Puutarhasuunnittelu

puutarhaneuvonta

viheraluesuunnittelu

ekologinen puutarha

 

Puutarhasuunnittelu

Hyvä suunnittelu säästää luonnonvaroja, voimia, aikaa ja rahaa

 
 

Pihasuunnitelma voi olla esimerkiksi uudisrakennuksen pihasuunnitelma tai vanhan pihan uudistamissuunnitelma. Suunnitelma voidaan tehdä myös koskemaan jotakin pihan osaa, kuten oleskelualuetta / kulkureittejä / terassia / grillipaikkaa / valaistusta / kasvillisuusalueita / rantaa / viherkattoa tms. mikä on pihassa vielä toteuttamatta tai kaipaa parannusta. Istutussuunnitelmat ovat kasvillisuussuunnitelmia muuten melko valmiisiin pihan rakenteisiin. Suunnitelma voidaan tehdä sitä ajatellen, että itse toteutat pihanrakennuksen tai tilaat toteutuksen viherrakennusurakoitsijalta. Suunnitelmaa tarvitaan pihaurakan tarjouksen laskuun.

Suunnitelman hinta määräytyy suunnitelmatyypin, suunniteltavien piharakenteiden, pihan korkeuserojen ja pihan koon mukaan.

Pihasuunnittelun on tarkoitus olla suunnitelman tilaajan ja suunnittelijan yhdessä työstämä prosessi, josta rakentajan käsissä muodostuu toimiva ja viihtyisä elinympäristö pihan käyttäjille.

 
 
 

Puutarhaneuvonta

Ammattitaitoista puutarhaneuvontaa vuosien kokemuksella

 
 

puutarhaNeuvonta

Kaipaatko ammattilaisen neuvoja pihasi kasvillisuuden hoitoon, kasvivalintoihin, puiden ja pensaiden leikkaukseen tai muihin pihassa mietityttäviin asioihin. Pyydä puutarhuri neuvontakäynnille. Hinta-arvion neuvontakäynnille saat tiedustelemalla ja lopullinen hinta määräytyy paikalla käytetyn ajan mukaan.

pihakonsultointi

Pihaneuvontaa pihan rakentamiseen ja hoitoon. Konsultointikäynnin aikana keskustellaan tilaajan toiveista ja annetaan suullisia neuvoja maarakennustöihin, piharakentamiseen ja puutarhanhoitoon. Käynnillä voidaan esim. kartoittaa pihan kasvillisuus ja opastaa kasvien hoidossa. Pihakonsultointi on hyvä tuki itse pihaa rakentavalle pihan toimintojen sijoitteluun, maansiirtoihin, rakenteisiin ja kasvillisuuden kartoittamiseen sekä uuden ideoimiseen. Neuvontakäynti sopii myös pihasuunnitelman tilaamista harkitsevalle. Jos pihakonsultointi johtaa pihasuunnitelman tilaukseen, konsultoinnin hinta hyvitetään suunnitelmaa tilattaessa.

 
 
 

Viheraluesuunnittelu

Monimuotoisia viherympäristöjä

 
 

niityt ja niittymäiset alueet

Onko pihallasi vaikeasti hoidettavia alueita tai huomaatko kulkevasi jossakin osassa pihaa vain ruohonleikkurin kanssa.

Voisiko paikalle tehdä kukkanurmen, monilajisen kerroksellisen istutusalueen tai niityn, sinun ja pölyttäjien iloksi.

Niityn voi perustaa kaikenlaisille kasvupaikoille valitsemalla olosuhteisiin sopivat siemenet ja hoitamalla niittyä kasvupaikan mukaan. Niitty voi olla kooltaan pienikin, perustamiseen ja hoitoon käytettävien voimavarojen mukaan.

Kukkanurmi syntyy nurmikon tilalle melkein itsestään, vähemmällä nurmikon hoidolla ja lisäämällä nurmiheinien sekaan luonnonkukkia ja keväällä kukkivia sipulikukkia.

Perustamalla niityn tai kukkanurmen tuet luonnon monimuotoisuutta ja lisäät elinympäristöjä hyönteisille, linnuille ja muille Suomen luonnon tärkeille eliölajeille.

Suunnitelmat niittykasvillisuuden valintaan, niityn perustamiseen ja hoitotoimiin.

 
 

viherkatot

Suunnitellaan tarpeisiisi sopiva kasvillisuuskatto. Viherkatto voi koostua esimerkiksi maksaruoho-, luonnonkukka- tai perennakasvillisuudesta. Kasvuolosuhteet ja katon rakenteet määrittävät, millainen kasvillisuus katollesi sopii.

Maksaruohokatto on viherkatoista kevyin ja tarvitsee valoisan kasvupaikan. Heinä-, perenna- ja niittykatot tarvitsevat paksun kasvualustan, jossa painoa on enemmän ja kasvit valitaan kasvupaikan valoisuuden mukaan.

Suunnitelmat myös viherkaton vuosittaisiin hoitotoimenpiteisiin.

monimuotoista kauneutta luonnon tavalla

Olemme tottuneet istuttamaan kasveja puutarhassa omiin ryhmiinsä, suuria määriä samaa kasvia jaoteltuina kasvikohtaisesti omiin lohkoihinsa. Tällä tavalla toteutetut istutukset vaativat puutarhan hoitajalta paljon aikaa kasvillisuuden hoitoon ja kasvien pitämiseen omilla paikoillaan. Tällainen istutus on myös arka ilmaston muutoksille, kuten pitkille kuivuusjaksoille, märkyydelle, taudeille ja tuholaisille. Kun perinteiseltä istutusalueelta häviää jokin laji, alue vaatii aina uudistustoimenpiteitä.

Jatkuvasti muuttuvassa eli dynaamisessa istutuksessa kasvit saavat viihtyessään levitä ja vaihtaa paikkaa. Huonosti viihtyvät lajit taantuvat tai häviävät kokonaan. Niiden tilalle aukkopaikkoihin levittäytyvät kasvuoloissa hyvin viihtyvät lajit.

Monimuotoisissa, monilajisissa ja kerroksellisissa istutuksissa puut, pensaat ja perennakasvillisuus istutetaan sekaistutuksena toistensa kanssa lomittain kasviryhmiin. Ryhmässä kasvit viihtyvät paremmin ja antavat suojaa ja luovat parempia elinympäristöjä toisilleen, puutarhan tärkeälle eliöstölle, myös ihmiselle ja parantavat maaperää. Dynaaminen kasviryhmä on myös todella kaunis ja sen muuntuminen on mielenkiintoista seurattavaa. Tällainen kasviryhmä vaatii enemmän suunnittelua mutta paljon vähemmän hoitoa.

Mitä jos ottaisimme puutarhassa mallia luonnosta ja antaisimme puutarhan muotoutua ja elää.

 
 
 

Ekologinen puutarha

Luontoystävällinen puutarha

 

puutarha osa luontoa

Ekologisessa puutarhassa annetaan luonnon tasapainolle mahdollisuus. Monimuotoisessa puutarhassa viihtyvät kaikki: kasvit, eläimet, maaperän mikrobit, muu puutarhan tärkeä eliöstö sekä ihmismieli. Mikä parasta, puutarhan hoidossa pääsee paljon vähemmällä ja aikaa jää muuhunkin, vaikka puutarhan ihailuun. Luonnon monimuotoisuuden lisääminen kotipihassa ei vaadi ihmiseltä paljoa, oikeastaan vähemmän. Jätetään liika siivoaminen sisätiloihin ja annetaan luonnon toiminnalle mahdollisuus.

Lyhyeksi leikattu nurmikko ei tarjoa elinympäristöjä pölyttäjille, perhosille eikä muille hyönteisille. Vähentämällä pihasta vähäisellä käytöllä olevia nurmialueita, annetaan tilaa luonnon monimuotoisuudelle. Kun nurmikosta tehdään vain sen kokoinen mitä pihalla tarvitaan, nurmialuetta jaksaa hoitaa paremmin ja aikaa jää kesällä muuhunkin. Korvataan vähällä käytöllä olevat nurmikot kukkanurmilla, niityillä tai monilajisilla ja kerroksellisilla kasviryhmillä. Monilajinen kasvillisuus kestää paremmin ilmaston ääriolosuhteita kuin vähälajinen.

Pihan kasvivalinnoilla ja hoitotoimilla voidaan vaikuttaa paljonkin luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen pihaympäristössä. Istutetaan puutarhaan aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn kukkivia ja pölyttäjille mettä tarjoavia puita, pensaita, perennoja ja sipulikukkia. Käytetään istutuksissa myös alueella luontaisesti esiintyviä luonnonkukkia ja annetaan niiden kukkia perhosten ja pörriäisten iloksi.

Yksilajisen leikattavan pensasaidan sijaan pihaan voidaan istuttaa vapaasti kasvava ja kukkiva monilajinen aidanne. Tällainen aidanne on kaunis ja tarjoaa monimuotoisia elinympäristöjä pihan hyönteisille ja linnuille. Lisäksi pihan hoidossa säästytään jatkuvalta pensasaidan leikkaamiselta.

Puut muodostavat puutarhan perustukset ja katon. Valitaan oikeat puut oikeille paikoille. Houkutellaan pihaan kasvivalinnoilla pörriäisiä, perhosia ja lintuja. Lopetetaan turha torjunta-aineiden käyttö. Torjutaan tuholaiset viisaasti, ennaltaehkäisevin ja luonnonmukaisin menetelmin.

 
 

Suunnitelmia ja toteutuksia

Otteita pihasuunnitelmista

 

Vanhan puutarhan uudistus

Pihauudistus, yleissuunnitelma

Uudisrakennuksen pihasuunnitelma

 

Tunnelmia Lahden Pihapiiri-messuilta 2019